דמי שכירות בתקופת הקורונה
על מי יחולו דמי השכירות בתקופות הסגר בשל משבר וירוס הקורונה? על השוכר או המשכיר? במילים אחרות, האם חלה על השוכר חובת תשלום דמי שכירות בתקופה בה העסק היה סגור עקב הנחיות הממשלה?
למען האמת, אין לשאלה זו תשובה חד משמעית. ישנן דעות לכאן ולכאן. נכון למועד כתיבת מאמר זה אין גם החלטה מחייבת שיצאה מבית המשפט ונראה שהדבר נעשה במכוון וזאת לאור העובדה שלא ניתן לקבוע כלל שיחייב את כלל השוכרים והמשכירים וכל מקרה נדון לגופו.
רבות כבר נכתב ונאמר על דיני הסיכול, גם מכוח חוק החוזים וגם מכוח חוק השכירות והשאילה. מצידו של השוכר, החוזה סוכל שכן לא התאפשר לשוכר לקיים את השכירות. הבעיה מצידו של השוכר היא שהחוק קובע שאם היה סיכול ולא ניתן לקיים את החוזה, יכול המשכיר לבטל את ההסכם ואז השוכר נשאר בלי הנכס ועולות שאלות לגבי ההשקעה בנכס - האם השוכר זכאי להחזר ההשקעה בנכס. במקרה בו טיפלנו, השקיע השוכר מעל מיליון שקל בנכס. האם השוכר זכאי להזחר ההשקעה? שאלה לא פשוטה - גם בשאלה זו יש דעות לכאן ולכאן.
עמדת המשכיר בד"כ היא שהשוכר מקבל מענק עבור הוצאות קבועות, בין היתר, גם עבור שכר הדירה - לכן המדינה משלמת לשוכר את דמי השכירות או חלקם ולכן, אין מקום שהשוכר יצא נשכר.
קרו לא מעט מקרים בהם המשכיר ויתר לשוכר על חלק או על כל דמי השכירות, השוכר הגיש בקשה לקבלת מענקים מהמדינה וכך יצא השוכר ברווחים גבוהים מבלי ששילם למשכיר את דמי השכירות. תוצאה זו הינה תוצאה לא הוגנת מצידו של המשכיר.
כאשר הצדדים לא מצליחים להגיע להבנות ביניהם, בד"כ המשכיר מגיש תביעה לפינוי הנכס או לתשלום שכר הדירה שלא שולם. הסעד בתביעה (פינוי / תשלום דמי שכירות) תלוי בדר"כ במיקום הנכס, בתנאי הסכם השכירות ובביקוש לשכירות באיזור. ככל שהביקוש נמוך יותר או שתנאי ההסכם טובים יותר למשכיר - המשכיר תובע את קיום השכירות ותשלום דמי השכירות וההיפך.
ההמלצה שלנו גם לשוכר וגם למשכיר היא לעשות הכל בכדי לא להגיע לבית המשפט בתביעות בקשר לדמי השכירות בתקופת הקורונה. אפשר לפנות גם לגישור במשרדינו. ההמלצה לא להגיע לבית המשפט היא שהשופט שידון בתביעה יעשה הכל על מנת להוביל את הצדדים לפשרה, כפי שיכלו לעשות לפני הגשת התביעה, רק שהפעם הצדדים כבר שילמו לעורכי דין ונשאו בהוצאות נוספות (שלא לדבר על הלחץ והמתח במהלך התביעה).
אם כבר הגעתם לבית המשפט, דעו שקיימות החלטות לכאן ולכאן ואין פסק דין מחייב. ההחלטה האחרונה שיצאה מבית המשפט המחוזי והיא ניתנה בהליך ביניים, כך שלא מדובר בפסק דין סופי, היא שהשוכר ישלם 60% מדמי השכירות. איך הגיע השופט לתוצאה זו? לא ידוע. ברור שהצדדים יכלו להגיע לאותה תוצאה בעצמם - מבלי להוציא כספים עבור ההליך ועורכי הדין.
לכן, ההמלצה שלנו היא לקיים הליך גישור על מנת לפתור את המחלוקת. בהליך גישור אתם שולטים בתוצאה הסופית ורק אתם תקבעו איך לפתור את הסכסוך - זאת להבדיל מבית המשפט, שם השופט הוא זה שיקבע עבורכם את גורל המחלוקת. במסגרת הליכי גישור שניהלנו, מצאנו פתרונות יצירתיים מעין כמותם שהצדדים בכלל לא חשבו עליהם. הליך הגישור מתקיים באופן נינוח, להבדיל מהנוקשות והפרוצידורה של בית המשפט וניתן להגיע לפיתרון מוסכם תוך פגישה אחת או שתיים.
רוצים לשמוע עוד? צרו קשר עם משרדינו