top of page
תמונת הסופר/ת(גיא קונפורטי, עו"ד (רו"ח

דמי שכירות לתקופת הקורונה

עודכן: 31 בינו׳ 2021

האם על השוכר לשלם דמי שכירות בתקופת הקורונה ובמיוחד בתקופות סגר, בהן השוכר לא יכול היה לפתוח את העסק מכוח תקנות הקורונה ובשל הוראות הממשלה?


על מי יחולו דמי השכירות בתקופת הקורונה (הכוונה לתקופה שבה הוכרז סגר כללי או חלקי ומכוח ההנחיות השוכר לא יכול היה לפתוח את העסק)? מצד אחד, השוכר לא יכול היה לנהל ולהפעיל את העסק מהנכס ולכן, לא מוצדק שהשוכר ייאלץ לשלם את דמי השכירות. מצד שני, גם המשכיר לא אשם. המשכיר איפשר לשוכר לקיים את השכירות וסגירת הנכס לא הייתה באחריות או באשמת המשכיר. בדר"כ גם למשכיר יש התחייבויות לבנקים על הנכס ואי תשלום דמי שכירות יציב את המשכיר בהפרה מול הבנק.


לדעתנו, ברוב המקרים, השוכר אמור להמשיך ולשלם את דמי השכירות בתקופת הקורונה כסדרם.


הסיבה לכך היא שאם חלה ירידה משמעותית בפעילות עסקו של השוכר, השוכר זכאי למענקים מהמדינה עבור הוצאות קבועות - ביניהן גם דמי שכירות. אם לעסק אין ירידה משמעותית במחזור הפעילות, אין סיבה לבטל את החיוב בדמי שכירות כי השוכר לא נפגע באופן משמעותי.


הבעיה היא בעסקים שנפגעו באופן משמעותי אך אינם זכאים למענקים. לדוגמא, אם משרד האוצר קבע שעסקים שחוו ירידה במחזור בשיעור של 40% יהיו זכאים לקבלת מענק, אך העסק המדובר חווה ירידה של 35%. מצד אחד, העסק חווה ירידה משמעותית בהיקף הפעילות, אך אינו זכאי למענק. מצד שני, החיוב בדמי שכירות לא בוטל ועל השוכר לשלם את דמי השכירות כסדרם.


דוגמא נוספת היא עסק שהקים את הפעילות בשנת 2020. עסק כזה אינו זכאי למענקים שכן אין נתונים להשוואה משנה קודמת. המקרים האלו הם מקרים מעטים שמחייבים את המשכיר והשוכר להגיע לפשרה, אשר מחלקת את הסכום ביניהם.


העצה הכי טובה שאנו יכולים לתת בנושא, היא לפתור את המחלוקת בין הצדדים ואם צריך, גם עם עורכי הדין של הצדדים, ולא להגיע עם המחלוקת לגבי דמי שכירות לתקופת הקורונה לבית המשפט. מדוע? קודם כל, לכל אורך הדיון המשפטי, השופט יעשה מאמץ עילאי להוביל את הצדדים לפשרה. המאמץ הזה יכלול גם "איומים" מצידו של השופט שהצד המפסיד ישלם הוצאות משפט משמעותיות ואז רוב הסיכויים שהצדדים יתפשרו בבית המשפט. למעשה, מדובר באותה תוצאה שהצדדים יכלו להגיע לפני הכניסה לבית המשפט, רק בתוספת עלויות של עורכי דין והוצאות משפט (אגרה, שליחויות, זמן בטלה וכו...).


אם החלטתם ללכת עד הסוף במשפט - כנראה שאתם אוהבים להמר... כי אין שום דרך או מתווה או עיקרון מנחה לדעת מה תהיה התוצאה. קיימים מספר פסקי דין בנושא, חלק מפסקי הדין קבעו שהשוכר צריך לשלם את מלוא דמי השכירות לתקופת הקורונה וחלק קבעו כי השוכר פטור מתשלום דמי השכירות לתקופת הקורונה.


אל תחפשו הסבר לתופעה של פסקי דין הפוכים בנושא. כיוון שאין פסיקה מחייבת, נכון לינואר 2021, כל שופט פועל לפי השקפת עולמו, דעתו האישית וזיקתו לעולם המסחר. הימור- כבר אמרנו?


לכן, כאשר יש לכם מחלוקת בעניין דמי השכירות לתקופת הקורונה - עשו לעצמכם טובה - תפתרו את המחלוקת בעצמכם ובואו אחד לקראת השני - פריסה, חלוקה, הפחתה חלקית או כל פיתרון יצירתי אחר. התכתשות משפטית גם לכך ששני הצדדים יפסידו וגם תעכיר את מערכת היחסים שלכם עם המשכיר או השוכר ואין לכך הצדקה. הקורונה תיעלם מהעולם ומצד שני, השכירות ומערכת היחסים תימשך...


בהצלחה.

Commenti


bottom of page